Mat och vin

m

För den mat- och vin­intresserade är regionen Piemonte ett Mekka. Härifrån kommer många världs­kända deli­katesser och prisade viner. 

Provinsen har inte helt överraskande många stjärndekorerade krogar enligt Michelinguiden men man behöver inte anstränga sig alltför mycket för att hitta riktigt god mat. På traktens trattorias och på familjegårdar runt om i regionen bjuds det på höga smakupplevelser med traditionell och lokal mat tillagade med kärlek och omsorg och massor av tid. Kanske är det inte så konstigt att den globala Slow Food-rörelsen föddes i regionen — som en motpol till all snabbmat och som beskyddare för det lokala och traditionellt vällagade. 

 

En annan celebritet och världskändis är Albatryffeln — den vita underjordiska och aromatiska delikatessen från Alba som säljs och köps till (g)astronomiska priser av världens alla kockar på välbevakade tryffelauktioner. Och för den som föredrar det överjordiskt söta och goda — även det utbudet finns i Alba. Här föddes Nutellan en gång i tiden i Pietro Ferreros konditori (som senare blev det globala Ferrero), tillverkad av regionens finaste hasselnötter och choklad. Hela regionen sjuder av smakupplevelser — både sött och salt. Och umami förstås!

Vinområden upptagna på UNESCOS världsarvslista

I Piemonte finns flera vinområden som finns upptagna på UNESCOS världsarvslista — som exempel Langhe-Roero och Monferrato. I provinsen Asti finns staden Canelli (Casa Albertis närmsta stad) som är födelseplatsen för den italienska spumanten — ett sötare bubbel och med egen karaktär. Andra välkända vinområden i regionen är Barolo och Barbaresco som bägge gör sina egna eleganta tolkningar av Nebbiolo-druvan. I regionen är det den röda Barbera-druvan som dominerar, men det är druvan Nebbiolo som är den verkliga primadonnan. Druvan Nebbiolo kräver sin vinbonde — med sitt tunna skal är den mycket känslig, den växer högt upp, mognar sent och den måste skördas i precis rätt tid. De här skickliga vinbönderna producerar enligt gammal tradition och deras kunskap sitter i känsliga fingertoppar och inte i tekniska instrument. De kan sitt väder och de kan sin dimma. Nebbio betyder just dimma och vid perioden då druvorna mognar så bildas en djup och intensiv dimma i dalen som påverkar bären och det gäller att veta exakt när det är dags att skörda annars kan en hel årgång gå förlorad. Därför anses Nebbiolo var den knepigaste druvan att odla. Casa Alberti har valt att samarbeta med just de här skickliga vinbönderna som tillverkar vin i en mindre skala och med traditionella metoder. Att uppleva hur de lever i symbios med vädret och jorden är att uppleva vinodling på riktigt.

Vill du uppleva casa alberti?

Kontakta oss för en offert.